Ședința Consiliului Suprem de Securitate. Recomandările făcute de președinte către instituțiile statului

Subiectul combaterii corupției mari a fost discutat la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Președinta Maia Sandu.

Cu informații despre măsurile întreprinse de autorități pe cazurile de corupție mare au venit Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În cadrul ședinței s-a discutat și despre constrângerile întâlnite în procesul de investigare a furtului miliardului, precum și a altor fraude mari și abuzuri.

Membrii CSS au accentuat necesitatea unei finalități cât mai rapide pe cauzele respective de corupție și recuperarea mijloacelor financiare și a activelor furate de la cetățenii Republicii Moldova. În context, Consiliul Suprem de Securitate a făcut mai multe recomandări instituțiilor responsabile de combaterea corupției, și anume:

– Ministerul Justiției, în colaborare cu Procuratura Generală, să elaboreze modificările legislative necesare pentru reducerea oportunităților de abuz de drept în procesele de investigare și de examinare în instanță; să elaboreze instrumentele legislative pentru creșterea eficienței recuperării activelor obținute în mod fraudulos;

– Procuratura Generală – să adopte strategii de investigare care să accelereze finalitatea atât pe episoade separate din dosarele complexe, cât și pe dosarele complexe de investigare a fraudelor și corupției mari;

– Consiliul Superior al Magistraturii – să consolideze efortul de asigurare a integrității judecătorilor;

– Parlamentul – să adopte în mod prioritar modificările legislative necesare pentru consolidarea capacității organelor de investigare și de examinare a cauzelor în instanță.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata