Șefa statului, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: „Vom avea acces la fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat ieri la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, găzduit la Palatul Cotroceni de Președintele Klaus Iohannis, unde Republica Moldova a fost invitată să adere în calitate de stat participant asociat. Șefa statului a menționat că acest parteneriat marchează o importantă etapă în cooperarea regională a Moldovei cu țările din Europa Centrală și de Est, aflate între mările Baltică, Adriatică și Neagră, membre ale Inițiativei. Astfel, țara noastră este tot mai conectată și are din ce în ce mai mulți parteneri cu care cooperează în proiecte concrete.

„În cadrul evenimentului la nivel înalt am vorbit despre cât de important este ca în aceste vremuri, puternic zguduite de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, să cooperăm cât mai strâns, să ne dezvoltăm conexiunile de infrastructură și să ne sporim securitatea energetică regională. Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții, să ne asigurăm că infrastructura este securizată și că avem acces la mai multe surse de energie”, a punctat Președinta.

Șefa statului a mai spus că, timp de un an și jumătate, Republica Moldova a reușit să își reducă semnificativ dependența energetică de Rusia, fiind sprijinită de prieteni și parteneri. „Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, ne-am conectat la rețeaua electrică europeană și dezvoltăm energia regenerabilă. Acum, în cadrul Inițiativei vom avea acces la fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii”, a subliniat Președinta Maia Sandu.

De asemenea, Președinta a menționat că Republica Moldova își dezvoltă și infrastructura transporturilor pentru ca exportatorii moldoveni să ajungă mai ușor pe piețele externe. „Implicarea Republicii Moldova ca stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că putem contribui la cooperarea regională și prin proiectele comune vom genera creștere economică, securitate consolidată și bunăstare pentru țările din regiune”, a conchis lidera de la Chișinău.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata