Semnal de alarmă al colectivului “Natur Bravo”

Colectivul companiei Natur Bravo trage un semnal de alarmă din cauza situației create de către fosta administrație în cadrul companiei și cere instituţiilor abilitate ale statului să se autosesizeze şi să întreprindă acţiunile ce se impun. Într-o scrisoare deschisă trimisă presei, angajații povestesc despre starea deplorabilă în care a ajuns Natur Bravo din cauza celor care au condus-o între 2015 și 2017, mai exact Evgeny Kheyman și fratele acestuia, Vasily Kheyman.

Din momentul numirii lor în funcțiile de administrare a companiei, a început degradarea unuia dintre cei mai mari producători de concentrat de mere şi legume conservate din Moldova, se spune în scrisoare.

Din orice investiție care era necesară de a fi făcută, reparație, construcție, achiziții, aceștia își cereau propriu procent. Cei doi sunt acuzați de către angajați că încasau bani de la unele companii mici și mijlocii pentru a le cesiona datoriile față de Natur Bravo pe alte companii, mai spun angajații. De asemenea, fosta administrație este învinuită că cerea companiilor de construcții, care făceau reparații la uzină, să suplinească devizele de cheltuieli, iar diferența și-o luau foștii șefi ai Natur Bravo.

Fraţii Kheyman comiteau grave devieri şi în sezonul de colectare a merelor pentru procesare – pentru a ceda marea parte a producției de mere concurenților, primeau câte 0,05 bani la fiecare kilogram, se mai spune în scrisoarea deschisă. Astfel, pe lângă milioanele făcute din așa-numitele otkaturi și pierderi cauzate întreprinderii în valoare de 19 milioane lei, frații Kheyman au delapidat practic 8 milioane de euro ale agentului economic, bani proveniți din împrumuturi.

Mai mult decât atât, în anul 2017, cei doi au ordonat reducerea colectivului Ecovit și sute de oameni au rămas fără serviciu, iar mai târziu s-a scos de pe teritoriul fabricii utilaje ca metal uzat de milioane de lei, mai povestesc angajații fabricii. De asemenea, se arată în scrisoare, spre finele lui 2017, compania Natur Bravo era la un pas de a falimenta, cu datorii enorme, cu utilaje distruse și cu vânzări ridicole, în timp ce pierderile se ridicau la 19 milioane lei.

Dar din decembrie 2017 conducerea companiei Natur Bravo a fost preluată de un alt om de afaceri, Galaev Mukhmad, care este directorul ei şi în prezent. Din primul său an de activitate, compania și-a dublat vânzările şi a acoperit integral pierderile, iar la sfârşitul lui 2019 a ajuns la cifra de afaceri de 184 de milioane de lei, cu un profit de 26 de milioane de lei. În ultimii doi ani, sub conducerea lui Mukhmad Galaev, s-au investit peste 7,5 milioane de euro şi au fost majorate salariile pentru angajaţii companiei. Actualmente compania este unul dintre cei mai puternici producători naţionali de produse alimentare şi efectuează exporturi în 16 ţări europene şi din spațiul CSI, se arată în scrisoare.

Autorii acesteia sunt nedumeriți de ce acum investitorii, care au investit in economia Moldovei 40 de milioane de euro, sunt persecutați pe linia procuraturii, iar doi escroci, care au adus întreprinderea în pragul falimentului, stau bine-mersi, unul dintre ei ajungând nu se știe cum chiar membru al consiliului economic de pe lîngă Presedinte, se zice în concluzia scrisorii.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata