Serbia cere explicații de la Președintele Maia Sandu pentru acuzațiile de destabilizare

Prim-viceprim-ministrul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic a cerut explicații președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru acuzația implicării unor cetățeni sârbi, în destabilizarea situației din țara sa. Acest fapt se precizează într-un comunicat publicat luni de Ministerul de Externe al Serbiei, scrie Adevărul.ro.

Reacția acestuia vine după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ieri că Serviciul de Informații și Securitate al țării are informații despre planurile de implicare a cetățenilor Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului în acțiuni anticonstituționale.
Ministrul sârb al Afacerilor Externe „a negat categoric declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea Republicii Moldova”, și care s-ar baza pe informații ucrainene despre planurile Rusiei.
Cerem autorităților moldovenești să furnizeze de urgență toate informațiile de care dispun, pentru că nu am primit până acum nicio notificare din partea Republicii Moldova”, a spus ministrul, într-un comunicat al ministerului.
El a adăugat că există multe exemple de știri false pe arena internațională, dar Serbia „nu va permite afectarea reputației și intereselor sale”.
„L-am instruit pe ambasadorul nostru, acreditat la Chișinău, să solicite de urgență clarificări cu privire la această declarație de la Președintele Republicii Moldova, precum și să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate de participarea la astfel de acțiuni violente”, a declarat Dacic, subliniind că, în conformitate cu legislația sârbă, „orice participare a cetățenilor noștri la conflicte armate din străinătate este o infracțiune”.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior că Serviciul de Informații și Securitate al țării are informații despre planurile de implicare a cetățenilor Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului în acțiuni anticonstituționale. Ea a menționat că „elementele externe, membrii partidelor politice și ai grupurilor criminale, precum și toți cei care îi protejează” implicați în activități anti-statale, „ar trebui să fie trași la răspundere”.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata