Sfaturi utile la alegerea ghiozdanului pentru școală

Inspectoratul pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor recomandă părinților să țină cont de o serie de sfaturi atunci când intenționează să cumpere ghiozdane pentru copii în preajma anului școlar.

Astfel, vă recomandăm să țineți cont de următoarele aspecte:

1. Achiziționați ghiozdane doar din magazine sau târguri specializate. Solicitați bonul de casă la cumpărarea produsului, astfel veți putea confirma faptul efectuării cumpărăturii.

2.Optați pentru ghiozdane mai ușoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală , cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

3. Recomandabil să luați copilul cu Dvs la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngrădi sub nici o forma vizibilitatea.

4. Optăm pentru un material rezistent și de dorim impermeabil din care să fie confecționat ghiozdanul, astfel evităm ca ploaia sau zăpadă să ajungă la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros înțepător este confecționat din material ne calitativ și este toxic.

5. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății cărate, ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.

6. Pentru siguranța copilului Dvs. alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să  funcționeze perfect, cusăturile să fie fine și rezistente, pentru a evita rănirea copilului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata