Socialiștii cer demisia mai multor șefi de instituții: „Au fost numiți în timpul lui Plahotniuc”

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor cer demisia conducerii mai multor instituții importante în stat, printre care și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, soluția fiind un proiect de lege înregistrat la sfârșitul anului trecut care prevede lustrația în instituțiile publice.

Astfel, într-o ieșire la presă, Vasile Bolea a declarat că toți aceștia conducători au fost desemnați în perioada 2016-2019, la comanda ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Acest proiect prevede ca persoanele care au fost numite în funcțiile cheiei în organele și în Agențiile de reglementare în perioada 2016-2019, luna iunie, prin derogare de la lege să fie demise ca urmare a acelei declarații privind caracterul al statului”.

La rândul său, Vlad Batrîncea a menționat că e normal și de bun simț ca să-ți prezinți de unul singur demisia, odată ce te declari incapabil de-a ține situația sub control, făcând aici referire, în special, la cei din conducerea ANRE-ului.

În context, acesta a prezentat și noul proces prin care ar trebui desemnate persoanele din fruntea instituțiilor respective pentru a evita situațiile de acest gen.

„Dacă noi nu vom institui acest mecanism, acest filtru, prin Legea lustrației, noi nu putem, în mod serios, să vorbim despre resetarea mai multor instituții publice. Noi considerăm că aici poate fi un dialog larg, că toți cei care am promis un trai decent oamenilor, putem pune umărul pentru a face aceste instituții eficiente. Putem apela la concursuri publice pentru ca mai multe funcții să fie ocupate în baza meritocrației” .

Potrivit deputaților socialiști, un proiect de lege asemănător a fost înregistrat anterior și de către colegii lor din cadrul fracțiunii Platformei DA, care, ulterior, l-au retras fără a-și argumenta decizia.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata