Socialiștii contestă modificarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ

Deputații socialiști, Vlad Batrîncea și Adrian Albu au sesizat Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității unor prevederi din Legea nr. 65 din 30 martie 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției.

Mai exact, deputații s-au adresat la Înalta Curte cu solicitarea de a recunoaște drept neconstituționale modificările la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției.

„Or, membru al Curții Supreme de Justiție poate deveni doar judecătorul care corespunde anumitor criterii. În același timp, guvernarea încearcă să repare problema de la CSJ pe care tot ea a creat-o, încercând, pe cale neconstituțională, să aducă la Curtea Supremă de Justiție, persoane fără experiența necesară, fără concurs, care pot fi controlate și manipulate politic. Toate acestea încalcă principiul separării puterilor în stat și al independenței sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat emis de socialiști.

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 30 martie.

Documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție.

Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata