Soluția noului director al Căii Ferate: Angajaţii să împrumute de la bancă echivalentul celor şase salarii neachitate, iar rata lunară să o plătească din propriul buzunar

Noul şef al CFM, Oleg Tofilat, a declarat într-un interviu că a găsit o soluţie pentru a se răsplăti cu aceştia, scrie publika.md.

El susţine că va încerca să-şi convingă angajaţii să împrumute de la bancă echivalentul celor şase salarii neachitate, iar rata lunară să o plătească din propriul buzunar.

La rândul său, CFM îşi va asuma angajamentul să achite dobânzile şi taxele aferente creditului, iar când va aduna banii necesari, să stingă datoriile angajaţilor săi faţă de creditori.

Oleg Tofilat susţine că a purtat negocieri cu reprezentanţii unei banci comerciale care sunt gata să colaboreze cu CFM, iar până la sfârşitul lunii iulie, angajaţii ar putea accesa creditele de consum.

Formal iese că dacă, de exemplu, domnul Cutărescu primeşte 6.000 lei pe lună are o restanţă de 5 luni. El primeşte de la bancă 30.000. Peste o lună el va încasa salariul de la întreprindere de 6.000 de lei, dintre care vreo 600 va avea de rambursat creditul. Însă 30.000 deja i-a încasat în buzunar”, a afirmat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Şeful CFM dă asigurări că toate creditele vor fi închise după ce întreprinderea va vinde activele neutilizate, în mare parte imobile, pe care le-a sos la mezat.

„Dacă peste 4-5 luni Calea Ferată din Moldova va acumula mijloacele necesare pentru a acoperi datoriile la credite, noi rambursăm, achităm angajaţilor salariul şi deja angajatul are de făcut alegerea, ori îşi acoperă creditul, ori rămâne client al băncii”, a menţionat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Președintele federației sindicale de ramură, Ion Zaporojan, nu crede că este o soluţie bună, dar susţine că va discuta cu feroviarii pentru a afla şi poziţia lor.

„E o atârnare disperată, oamenii nu mai cred în nimeni. Şi eu nu cred că oamenii o să fie deacord cu chestiunea asta care o promite directorul general.

Omul, conform legii, îi asigurat prin lege şi constituţie să primească salariu odată în lună”, a spus președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan.

Am încercat să aflăm părerea angajaţilor CFM. Cei din Străşeni au rămas stupefiaţi când au aflat despre propunerea conducerii întreprinderii.

„Oare nu a fost deajuns cât şi-au bătut joc de noi? Nouă ne trebuie creditele celea? Nouă ne trebuie banii. Şi să nu umble cu prostii.”

Unii s-au arătat disponibili pentru dialog.

„Totuşi trebuie să vedem propunerea lor, să vedem ce propun, şi atunci o să analizăm şi o să vedem.”

Cei peste 6.300 de angajaţi ai Căilor Ferate din Moldova nu şi-au ridicat lefurile din luna ianuarie. În prezent, restanţele salariale faţă de angajaţi se ridică la peste 120 de milioane de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata