Șor: „Nu vom vota ridicarea imunității parlamentare pentru Ulanov și Jardan. Este un spectacol de prost gust”

Deputații din Partidul ȘOR și așa-zisa platformă „Pentru Moldova” au anunțat că nu vor susține demersul procurorului general, de a-i lipsi de imunitate parlamentară pe Denis Ulanov și Petru Jardan, scrie Cotidianul.md.

Într-un comunicat de presă, aceștia califică „drept neîntemeiată solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan”.

Argumentele prezentate de Procuratura Generală nu sunt suficiente și nici concludente. Prin urmare, nu există motive suficiente pentru a atenta la imunitatea parlamentară a colegilor noștri.

Procurorul general nu a prezentat argumente juridice și dovezi clare care să-l incrimineze pe colegul nostru Denis Ulanov nici în documentele oficiale, nici la ședința Comisiei Juridice, numiri și imunități, la care a participat. Mai mult, însuși procurorul general a confirmat că Denis Ulanov nu a fost beneficiar al banilor furați din bănci”, se arată în comunicat.

Semnatarii mai acuză că „au fost încălcate drepturile deputaților la apărare, în condițiile în care avocații acestora nu au fost lăsați să participe la ședința Comisiei juridice, pentru a aduce argumente și dovezi la acuzațiile procurorului general”.

Trebuie să amintim că, în ultimele șase luni, deputatul Denis Ulanov s-a adresat în repetate rânduri la Procuratura Generală, solicitând să fie audiat, fiind gata să ofere toate documentele necesare, însă Procuratura a ignorat toate aceste demersuri.
Nu este un secret faptul că imunitatea parlamentară nu încurcă în niciun fel la efectuarea unui șir lung de acțiuni procesual-penale, acțiuni care n-au fost întreprinse de Procuratură. Mai mult, nu este clar în ce mod Procuratura a stabilit vinovăția deputaților, în condițiile în care dosarele penale în privința lor au fost pornite cu câteva zile înainte de solicitarea procurorului general de retragere a imunității. Ba chiar este gata să ceară și arest
”, menționează deputații din Partidul ȘOR și transfugii.

Ei califică drept „suspect faptul că procurorul general cere ridicarea imunității pentru doi deputați concomitent, deși aceștia sunt vizați în dosare care nu au vreo legătură între ele”.

Sunt cazuri diferite, tratate separat, iar această abordare trădează mai degrabă o motivație politică, decât una derivată din interes pentru ancheta propriu-zisă.

Faptul că solicitarea de ridicare a imunității unor deputați a venit anume acum, când se decide soarta guvernării Republicii Moldova, trezește suspiciuni privind motivația reală a acestui demers. Asta în condițiile în care s-a constituit o majoritate parlamentară, iar fiecare vot contează enorm. Mai ales că suntem în plină pandemie, iar unii deputați sunt bolnavi sau riscă să se îmbolnăvească, iar din această cauză, există probabilitate mare ca, din motive de boală, unii dintre ei să nu poată fizic participa la procesul de învestire a guvernului.

Tot acest spectacol legat de ridicarea imunității colegilor noștri Denis Ulanov și Petru Jardan ne arată că astăzi, în Republica Moldova, nu există justiție echitabilă, ci justiție televizată. Cei care mai pot gândi lucid în această țară înțeleg foarte bine că instituțiile care ar trebui să apere drepturile și libertățile oamenilor, le încalcă în cel mai brutal mod cu putință.
Intuim că, astăzi, o parte dintre colegii noștri din alte fracțiuni va vota pentru ridicarea imunității deputaților Jardan și Ulanov. Unii o vor face din frică, alții din raționamente pur politice, iar alții, naivi și visători, poate cred sincer că Procuratura chiar are de gând să facă dreptate.

De aceea, poziția Platformei „Pentru Moldova” este următoarea: nu vom participa la acest spectacol ieftin, pentru că nu are nimic în comun cu legea”, se mai arată în comunicat.

Deputații se vor întruni astăzi, de la ora 16:00, într-o ședință specială pentru a decide dacă deputaților li se va retrage imunitatea, după ce solicitarea procurorului general a primit undă verde în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.

În privința deputatului Ulanov, Procuratura anunță că a acumulat probe pertinente și concludente de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectele escrocheriei și spălării de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Iar Jardan este acuzat de abuz de serviciu în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata