Spania: Victorie pentru separatiștii catalani

În Catalonia, separatiștii sunt pe drumul spre a-și consolida majoritatea în parlamentul regional. La sfârșitul alegerilor de duminică, toate partidele separatiste au depășit 50% din voturi, ceea ce înseamnă mai mult decât în 2017.

Treizeci și două de locuri au fost pentru partidul Împreună pentru Catalonia al fostului președinte regional Carles Puigdemont, în timp ce Stânga Republicană a Cataloniei a câștigat treizeci și trei de locuri. Nouă locuri au fost, de asemenea, câștigate de radicali. Aceste trei partide își întăresc astfel majoritatea, cu 74 de locuri împotriva a 70.

În prezent, regiunea este guvernată de aceste două partide, dar acestea prezintă unele diferențe în ceea ce privește problema independenței: cea a lui Carles Puidgemont pledează pentru o atitudine acerbă față de Madrid, în timp ce Stânga Republicană, mai moderat, l-a sprijint pe premierul socialist Pedro Sanchez să aibă program votat în Parlament.

Și este candidatul acestui ultim partid, Pere Aragones, care apare într-o poziție de forță pentru a deveni următorul președinte regional, la trei ani după încercarea eșuată de secesiune. Aceste alegeri au avut loc la mai mult de trei ani după eșecul unei încercări de secesiune, în urma unui referendum de autodeterminare interzis de instanțe și punctat de violența poliției.

Șeful guvernului catalan de atunci, Carles Puigdemont, se află încă în exil în Belgia și nouă lideri independentiști au fost condamnați în 2019 la termene cuprinse între nouă și 13 ani de închisoare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata