Spînu, despre intenția Tiraspolului de a plăti separat gazul: „Să dea Dumnezeu să-l plătească”

Tiraspoltransgaz a solicitat o licență de funcționare care îi va permite să plătească separat consumul de metan. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a spus că eliberarea licențelor este de competența ANRE, și nu a guvernului.

Lucru care nu s-a întâmplat însă, pentru că Tiraspoltransgaz a fost refuzată de obținerea licenței pentru furnizarea gazelor. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a respins solicitarea companiei de la Tiraspol pe motiv că ea se ocupă de transportarea gazelor, nu de furnizarea lor.

Răspunzând la întrebarea despre transferul datoriilor către Tiraspoltransgaz, Spânu a spus că acest subiect nu a fost discutat. Cât despre plata gazului consumat, acesta a răspuns: „Să dea Dumnezeu să-l plătească”.

Vadim Krasnoselski a declarat săptămâna trecută că Tiraspolul este gata să plătească separat pentru gazul consumat.

„Moldova ar trebui să legalizeze relațiile și să ne permită să facem plăți direct către Federația Rusă. Prin urmare, am apelat la Prim-ministrul Chișinăului cu o propunere de a ne acorda o licență pentru a ne îmbunătăți direct relațiile cu Gazprom. Așteptăm rezultatul”, a spus Krasnoselski, potrivit căruia Tiraspolul nu refuză să plătească datoria în valoare de peste șapte miliarde de dolari.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că problema datoriei malului stâng al Nistrului va fi discutată în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care se va întruni la sfârșitul lunii noiembrie.

„Datoria s-a format din cauza întârzierii plății pentru gazul consumat. Guvernul de la Chișinău nu recunoaște această datorie, întrucât nu controlează teritoriul de pe malul stâng al Nistrului. Este imposibil să se oprească livrările, pentru că Chișinăul cumpără energie și acolo locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova”, a explicat oficialul.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata