Sri Lanka interzice vânzarea de benzină și motorină către populație

Sri Lanka a suspendat vânzarea de combustibili către populație, în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii zeci de ani, informează BBC.

Astfel, pentru următoarele două săptămâni, doar autobuzele, trenurile și vehiulele pentru servicii medicale sau transport de alimente vor avea dreptul să alimenteze cu carburant.

Școlile din zonele urbane s-au închis, iar autoritățile le-au transmit celor 22 de milioane de cetățeni să lucreze de acasă.

Statul insular poartă discuții pentru un pachet de ajutor economic pentru că nu mai poate plăti nici măcar importurile de bază, precum alimente sau combustibili.

Luni, guvernul a anunțat că cetățenii nu vor mai avea dreptul să cumpere carburanți până pe 10 iulie. Bandula Gunewardena, purtător de cuvânt al cabinetului, a spus că Sri Lanka „nu s-a mai confruntat niciodată în istoria sa cu o criză economică atât de gravă”.

Statul asiatic încearcă acum să obțină petrol mai ieftin de la producătorii mari de energie, precum Rusia sau Qatar.

Economia sri-lankeză a fost afectată grav de pandemia de coronavirus, de prețurile mari la energie și reducerile de taxe și impozite decise de guvern.

Fără a dispune de suficientă valută pentru a plăti importurile bunurilor esențiale, pe plan intern s-a creat o criză de alimente, medicamente și combustibli, iar costul vieții a crescut la un nivel record.

În timpul weekend-ului, autoritățile au anunțat că statul mai are doar 9.000 de tone de motorină și 6.000 de tone de benzină pentru a alimenta vehiculele esențiale în următoarele zile. Luând în calcul consumul obișnuit, se estimează că aceste stocuri ar ajunge pentru mai puțin de o săptămână.

„Facem tot ce putem pentru a obține noi stocuri, însă nu știm când vom reuși asta”, a explicat duminică ministrul Energiei din Sri Lanka.

În luna mai, Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată pentru că nu și-a putut achita împrumuturile către creditorii internaționali. Săptămâna trecută, reprezentanții FMI au ajuns pe insulă pentru a negocia un pachet de salvare de 3 miliarde de dolari.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata