Starea de Urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, cu votul a 53 de deputați PAS

Parlamentul țării a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova declarată odată cu declanșarea războiului din Ucraina cu încă 60 de zile, începând din 7 octombrie. Pentru această inițiativă au votat 53 de deputați PAS.

Necesitatea acestei hotărâri a fost determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Prezentând proiectul de hotărâre de la tribuna centrală a Parlamentului, Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că starea de urgență reprezintă un instrument necesar pentru a proteja oamenii și economia națională în această perioada dificilă pentru Moldova, regiune și întreaga lume.

„Războiul continuă, iar după noile amenințări nucleare ale lui Putin, conflictul poate escalada. Șantajul energetic continuă, urmare a reducerii livrărilor Gazprom către Moldova. Guvernul are nevoie de instrumente prin care să intervină rapid și prompt atunci când vor apărea situații de urgență. Drepturile și libertățile fundamentale sunt și vor fi protejate și respectate”, a menționat deputatul PAS, Radu Marian.

Precizăm că, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu luna martie 2020, din cauza pandemiei, a crizei energetice și a războiului din țara vecină.

Actuala stare de urgență a fost introdusă pe 24 februarie, în contextul invaziei rusești în Ucraina, și a fost extinsă ulterior. Prin această decizie, parlamentul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu șefa guvernului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata