Starea de urgență, prelungită până pe 31 august

Pandemia de COVID-19 nu bate în retragere, grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, iar carantina obligatorie pentru cei care revin de peste hotare rămâne în continuare obligatorie. Sunt declarațiile premierului Chicu, făcute după ședința Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică. Premierul spune că starea de urgență este prelungită până pe 31 august, deoarece numărul cazurilor zilnice este în continuare mare. Așadar, mai multe restricții rămân în continuare în vigoare.

„Aceasta este unica posibilitate de a ține sub control situația. De altfel, și țările vecine au luat decizii similare în ultima perioadă. Astfel, sunt menținute mai multe restricții, inclusiv aflarea în grupuri mai mari de trei persoane, regim special pentru persoanele care au o vârstă mai mare de 63 de ani, activitățile cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor, cum ar fi disco-bar, karaoke”.

Nunțile și cumetriile vor fi în continuare interzise. Vor fi posibile însă zilele de naștere sau mesele de pomenire organizate în localuri, dar cu respectarea normelor sanitare.

Şeful Cabinetului de miniştri a vorbit și despre activitatea gădiniţelor, menţionând că acestea nu urmează a fi redeschise în august, aşa cum se vehicula anterior, ci în septembrie, odată cu reluarea procesului de studii în toate instituţiile de învăţământ din ţară.

„În această perioadă, până la întâi septembrie, toate instituțiile preșcolare urmează să-și adapteze activitatea, astfel încât să poată primi copiii de la întâi septembrie. Noi avem o înțelegere clară că, de la întâi septembrie, va trebui să redeschidem grădinițele, dar și procesul educațional în învățământul general”.

Deși se vehicula că s-ar putea renunța la această măsură, moldovenii care vin de peste hotare vor fi în continuare obligați să stea în carantină pentru 14 zile. Decizia ar putea fi însă revizuită, dacă numărul cazurilor va scădea.

„Ne-am înțeles însă că, pe parcursul primei săptămâni a lunii august, în funcție de evoluția cazurilor de import, vom reveni la această decizie. Dar astăzi am luat decizia ca cel puțin până pe șapte august să menținem acest regim de autoizolare pentru cetățenii noștri care revin de peste hotare”.

În țara noastră, starea de urgență în sănătate publică a fost instituită în luna mai, după expirarea stării generale de urgență. De atunci, măsura a fost prelungită de câteva ori, din cauza numărului crescând al cazurilor de infecție cu virusul Covid-19.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata