Start pentru doza trei de vaccinare anti-COVID-19 în Moldova

Start pentru doza trei de vaccinare anti-COVID-19 în Moldova. Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că, luni, 28 noiembrie, va debuta procesul respectiv de imunizare. În context, chiar dacă prioritate, printre altele, au persoanele cu imunodificiențe, cele bolnave de cancer sau care recent au suportat un transplant de organe, doza trei va fi disponibilă și pentru restul cetățenilor.

(Svetlana Nicolaescu, secretar de stat)

„Vorbim despre personalul medical și toți angajații instituțiilor medico-sanitare. La fel, vorbim de persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani. La fel, vorbim de persoanele adulte cu vârsta de peste 18 ani, dar care prezintă comorbidități, respectiv au un risc sporit de a face forme grave.”

În context, Nicolaescu a oferit și detaliile despre când și cum trebuie să se administrează doza trei de imunizare.

(Svetlana Nicolaescu, secretar de stat)

„Deci, doza booster se administrează la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinarul a căror schemă primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Iansen, doza booster se admnistrează la interval de două luni după administrarea primei doze. În cazul dozei booster se aplică atât scheme cu același vaccin cu care a fost realizată schema primară, dar sunt absolut recomandabile și schemele încrucișate.”

Este nevoie ca cetățenii să înțeleagă că trebuie să se vaccineze cât mai urgent atât cu prima sau a doua doză, cât și cu cea booster, ținând cont că un nou val al pandemiei COVID va lovi Moldova curând, dacă privim situația tot mai îngrijorătoarea cu care se confruntă țările veccine, au mai atenționat autoritățile.

Important. Și persoanele care s-au imunizat peste hotare, la fel pot profita de doza booster în Moldova, unde, până la moment, s-au vaccinat cu două doze doar aproximativ 28% din cetățeni.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata