Start vacanței de iarnă. Îndemnul Poliției pentru părinți

Elevii au intrat în vacanța de iarnă, urmând să se întoarcă la studii pe 9  ianuarie 2023. Pentru prevenirea faptelor anti-sociale şi a victimizării copiilor, Poliția le recomandă părinților să îi supravegheze permanent, pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente rutiere, etc.).

„Stimați părinţi,

Discutaţi deschis cu copilul vostru, despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa.

Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist sau un adult însoţit de un copil.

Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.

Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului, toate acestea îi pot pune sănătatea în pericol.

Dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci.

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul  unic 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit.

Dragi copii, și în vacanță… siguranța voastră este o prioritate pentru noi!

Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață.

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător.

Atenţie la „lumea virtuală”!

Nu oferiți  date personale sau poze celor cu care corespondați pe Internet.

Mergeți  numai pe trotuare.

După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili la lumina farurilor.

Nu folosiţi obiecte cu conţinut exploziv, întrucât acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.

Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de motiv.

În toată această perioadă, polițiștii vor continua activitățile specifice Campaniei „Siguranță copii”, în cadrul căreia o atenție deosebită este acordată  copiilor, în vederea prevenirii și combaterii delicvenței juvenile.

În speranţa că acest minim de reguli preventive vor fi însuşite şi adoptate în comportamentul vostru, nu ne rămâne decât să vă dorim să aveţi parte de o vacanţă frumoasă!”

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata