Statutul de candidat la UE: între euromimare și avantaje reale. Discuții în contradictoriu a invitaților emisiunii Morari.live

Obținerea statutului de țară candidat la UE a stârnit discuții în contradictoriu între invitații emisiunii Morari.live. În timp ce unii au fost de părerea că acest eveniment este unul istoric, alții, au declarat că în fond, asistăm la un proces de euromimare, iar cetățenii nu au motive pentru a bea șampanie. Tatiana Iov, membră a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a declarat că indiferent dacă se califică sau nu ca fiind o mare realizare, obținerea statutului de țară candidat, efortul depus de cetățeni în primul rând, a fost unul mare. ”

 

Vreau să mulțumesc cetățenilor, pentru că toată societatea a depus un efort enorm, la fel mulțumesc și partenerilor externi care ne-au asistat pe parcursul întregului proces și am ajuns aici. Acum, toată lumea așteaptă să trăiască acea prosperitate și bunăstare europeană.”, a declarat doamna Tatiana Iov. Cu toate acestea, reprezentanta PDCM, a declarat că dacă Moldova va obține integrarea europeană doar ca urmare a unor conjuncturi geopolitice, cetățenii nu vor simți nici un fel de beneficii. Avantaje pentru Moldova vede și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu. Acesta a ținut totuși să precizeze că țara are nevoie de schimbări adevărate, nu ceea ce s-a făcut sau se face în prezent de către autoritățile de la Chișinău. Pe de altă parte, Ilian Cașu a spus că trebuie de evitat discursurile triumfaliste și elitiste pe subiectul dat.

 

„În cazul în care va fi indulgență din partea Bruxelles-ului, atunci există riscul să avem euromimare. Plus că aici lipsește o societate civilă, dar la societate civilă din manualul de politologie american, la care punem și universitățile, partidele politice, nu doar ONG-urile și asociațiile obștești.”, a punctat Ilian Cașu. Analistul politic Corneliu Ciurea a spus că statutul de țară candidat, Moldova l-a primit în avans, datorită războiului din Ucraina, dar cu toate acestea, țara ar trebui să-l poată valorifica și scoate beneficii. „Comisia Europeană a indicat clar că am obținut un statut pe care nu-l merităm, l-am obținut în avans, în schimbul unor lucruri pe care încă trebuie să le îndeplinim. Se datorează războiului din Ucraina și situației dificile în care se află Ucraina și mai puțin meritelor noastre.”, a argumentat Ciurea.

 

Expertul economic, Veaceslav Ioniță este de părerea că obținerea statutul de țară candidat la UE este un mare pas înainte, explicând că asta ar însemna reforme și investiții în economie. „Uniunea Europeană dă bani țării noastre, dar nu vor ca aceștia să fie furați, de asta impune anumite condiționalități.”, a explicat Ionița. Jurnalistul și fostul deputat, Alexandru Petkov, a declarat că Moldova nu a meritat obținerea statutului de țară candidat la UE, acest lucru fiind oferit în avans.

 

„Noi să nu uităm niciodată să spunem mulțumesc Ucrainei. Nouă ne va fi și mai greu decât a fost până acum, deoarece am făcut puține reforme. Noi am făcut mult mai puține reforme decât Ucraina, de la semnarea Acordului de Asociere cu UE din 2014.”, a punctat Petkov.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata