Sturza, despre criza gazelor: „Celula de criză a fost și este condusă de Maia Sandu și s-a descurcat, aparent, foarte bine”

Celula de criză creată în contextul negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom și a identificării surselor alternative a fost condusă de însăși președintele Maia Sandu. Declarația îi aparține fostului prim-ministrului Moldovei, Ion Sturza și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV.

Potrivit ex-premierului, țara noastră a obținut un contract favorabil cu Gazprom, datorită capitalului enorm de imagine de care se bucură șeful statului pe plan extern.

 (Ion Sturza, ex-premier)

Celula de criză a fost și este condusă de Maia Sandu și s-a descurcat, aparent, foarte bine. Relațiile persoanele la nivel de șefi de stat, după informația mea, după o intervenție a doamnei Merkel și o intervenție a domnului Putin către Miller s-a întîmplat miracolul că nimeni nu a înțeles de ce nu, nu, nu și cu deodată a fost acceptată formula noastră”.

În context, Ion Sturza recunoaște că discuțiile cu Gazprom au avut o tentă politică.

(Ion Sturza, ex-premier)

„Până la urmă, cei de la Gazprom au fost foarte fericiți că au primit mesajul politic. Să înțelegeți că, nu se negociază prețul la Gazprom sau formula de preț. Ea poate fi formulată, dar mesajul trebuia să vină, nici măcar nu de la Kozak, ci de la un nivel foarte înalt, de acolo unde se discutau aceste lucruri”.

La sfârșitul lunii octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de achiziție și livrare a gazului pentru o perioadă de cinci ani. Deși formula de calcul a prețului nu este făcută publică, fiind invocat secretul comercial, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că prețul de achiziție pentru luna noiembrie este de aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata