Sturza laudă contractul de gaze, semnat de Gazprom și guvernarea PAS: „Formula negociată este nesperat de bună”

Cetățenii Republicii Moldova vor avea gaz la iarnă. De acest fapt se arată convins ex-Premierul țării, Ion Sturza, care accentuează că dacă partea rusă își va onora contractul, țara noastră va avea gaz la un preț nesperat de bun, mult sub cel al ungurilor sau al sârbilor. Explicațiile de rigoare au fost oferite de Sturza într-o postare pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, Republica Moldova ar trebui să beneficieze de gaz mai ieftin la iarnă, odată ce la începutul anului, visul guvernării PAS a fost să păstreze formula veche și anume – 50% prețul de piață la gaz și 50% prețul bazat pe prețul petrolului.

Despre gaz, fără de patimi. Pentru moldoveni, prețul gazului, indiferent dacă îl consumă sau nu, este o temă „sfântă”. E o cutumă, tradiție impusă de mult timp – gazul însemna confort și prosperitate. Și toate guvernele au considerat important să „împrăștie” țevi pe dealuri. Adevărul este că, deși multe localități rurale au fost conectate la gaz, consumul lui este infim. Sătenii, chiar și în vremuri cu prețuri „mici”, îl considerau scump și preferau să facă focul „neecologic” cu lemne și cărbune. Azi cu atât mai mult. De-a lungul timpului, au existat și voci care atenționau asupra faptului că gazul ar putea să devină un lux. Și pentru actuala guvernate gazul este obsesia numărul unul. De departe. Despre orice ai discuta, totul se rezumă la: „Vom avea gaz? Și dacă da, la ce preț?” Risc să fac o prognoză – vom avea! Alta este problema – la ce preț? Dacă rușii își onorează contractul, vom avea la un preț nesperat de bun. Mult sub cel al ungurilor sau al sârbilor. Încerc să explic de ce. În timpul când prețul gazului era sub 100 de dolari, toți cârcotașii îi învinuiau pe „foștii” că au negociat prost. Nu, au negociat cum au putut. Anume cu acest mandat maximum a plecat domnul Spânu la Gazprom. Răspunsul a fost: „Niet”! Prețul pieței, care între timp explodase și fără război. S-a intervenit la Kozak. Răspunsul – „Cu plăcere. Implementează Moldova planul meu de „reglementare” transnistreană și primiți o reducere de 50%”. Care plan? Federație asimetrică, veto separatiștilor pe teme importante de politică externă și… recunoașterea datoriei transnistrenilor, la acel moment de vreo 8(!) miliarde de dolari. Moldova a răspuns: „Niet”! Și totul a intrat în impas”, a relatat Ion Sturza.

Conform acestuia, în acel moment, Maia Sandu a decis să ”sune o prietenă”, pe Angela Merkel.

Doamna cancelar a fost extrem de înțelegătoare și l-a sunat, la rândul ei, pe Vladimir Putin. Și s-a produs miracolul – Gazpromul a propus o formulă nesperată – vara 70% prețul de piață la gaz și 30% la petrol. Din octombrie , invers. Nu trebuie să fii mare matematician ca să vezi că la cotațiile de azi este un preț foarte avantajos. Ar reduce prețul pentru consumatorii finali pe timp de iarnă cel puțin la jumătate!”, spune Sturza.

În context, Sturza a menționat că din momentul semnării contractului s-au întâmplat multe schimbări, inclusiv războiul între Ucraina și Rusia, ultima dorind să iasă din contractul semnat cu partea moldovenească, pedepsind astfel Moldova pentru neutralitate.
Evident, rușii ar dori să iasă din contract. Astfel pedepsind Moldova pentru „neutralitate”. Ce îi mai ține este Transnistria. Întreruperea livrării gazului ar însemna o catastrofă umanitară pentru separatiști cu tot cu russkii mir al lor. Așa că formula este nesperat de bună, inclusiv în comparație cu cea veche! Aaa! Că în cifre absolute este mai mare, e evident și nu trebuie să speculăm (dezechilibrat)”, a conchis Sturza.

În octombrie anul trecut Moldovagaz a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom, însă până la ajungerea la înțelegere, concernul rus a redus livrările de gaz Republicii Moldova.

O condiție la semnarea contractului a fost auditarea datoriei de 709 mil. USD până la sfârșitul lunii mai. Raportul privind auditarea datoriei urmează să fie prezentat în ianuarie 2023.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata