SUA va transmite R. Moldova un suport financiar de 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice

SUA va transmite Republicii Moldova un suport financiar nerambursabil de 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice. În acest sens a fost semnat cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Finanțelor, amendamentul prevede o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare. Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

Amendamentul prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari SUA, ce urmează a fi oferit Moldovei de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice. Amendamentul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlamentul Republicii Moldova.

Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 2 noiembrie current.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata