Subiectele care vor fi abordate de Maia Sandu la ONU. Solicitările Promo Lex

Asociația Promo-LEX a venit cu un apel privind discursul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la tribuna Organizației Națiunilor Unite, la New York. Asociația remarcă faptul că „Nu este clar care ar fi problemele care vor fi abordate în acest discurs, însă considerăm că problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ar trebui să fie una prioritară”

Totodată, Asociația Promo LEX solicită Președintei Republicii Moldova

☑să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova;

☑să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă;

☑să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„Considerăm imperios necesară insistarea asupra respectării angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă privind retragerea forțelor armate și a munițiilor de pe teritoriul țării. La fel discursul în fața ONU reprezintă o oportunitate de a cere respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Federația Rusă cu referire la acest teritoriu care se află în deplinul său control”, se arată în comunicat.

Promo Lex aduce aminte de un succes remarcabil al Republicii Moldova. Și anume: votarea de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) a rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, proiect prezentat de către ministrul de Externe de atunci, Tudor Ulianovschi.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata