Țările baltice cer finanțare urgentă pentru construirea unui zid la granițele lor cu Belarus

Lideriii republicilor baltice au cerut Belarusului să fie tras la răspundere pentru situația cu migranții: președinții Letoniei, Lituaniei și Estoniei, într-o declarație comună, l-au acuzat pe președintele Alexandru Lukașenko că, de fapt, împinge oamenii să treacă granițele UE. Politicienii baltici au cerut NATO și organizațiilor internaționale să sporească atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Belarus, iar UE să ofere finanțare adecvată pentru construirea rapidă a barierelor fizice la granițele țărilor vecine cu Belarus.

În ultimele luni, mii de migranți au sosit în Belarus, în principal din Orientul Mijlociu, scopul lor fiind să intre în UE și să solicite azil. Autoritățile poloneze raportează: imigranții ilegali sunt însoțiți de polițiștii de frontieră din Belarus, iar printre refugiați se răspândesc zvonuri că granițele sunt deschise.

Alexandru Lukașenko dă vina pe seama Occidentului pentru incident, care, potrivit lui, creează o situație care obligă oamenii să fugă. În așteptarea unui nou pachet de sancțiuni din partea UE, Lukașenko a avertizat că provocările la frontiere în locuri aglomerate ar putea agrava conflictul dintre Belarus și vecinii săi.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata