Termenul aplicabil pentru raportarea financiară a partidelor politice pentru anul 2022. CEC vine cu precizări

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că conform prevederilor art. 29 din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, în redacția Legii 336 din 08.12.22, intrată în vigoare la 01.01.2023, partidele politice sunt obligate să prezinte rapoarte în format electronic privind gestiunea financiară Comisiei Electorale Centrale.

În același timp, cele beneficiare de alocații de la bugetul de stat prezintă și Curții de Conturi, după cum urmează:

  1. a) semestrial, până la 15 iulie și 15 ianuarie;
  2. b) anual, până la 31 martie;
  3. c) în termen de 10 zile de la aprobarea, de către organul competent al partidului, a deciziei privind reorganizarea sau autodizolvarea partidului politic.

Partidul politic beneficiar de alocații de la bugetul de stat va prezenta, până la data de 10 a fiecărei luni, informația privind cheltuielile partidului din aceste alocații pentru luna precedentă și informația privind efectivul salariaților și al persoanelor angajate remunerate din alocații.

Totodată, CEC atrage atenția, că pentru anul de gestiune financiară 2022, partidele politice urmează să respecte termenul și modalitatea de raportare care a fost aplicabilă pe parcursului anului trecut. Noile prevederi nu au efect retroactiv, acestea fiind aplicabile începând cu 1 ianuarie 2023. Respectiv, partidele politice nu vor prezenta un raport distinct pentru semestrul al doilea al anului 2022, către data de 15 ianuarie 2023.

„Totodată, atragem atenția că, partidele politice urmează să prezinte pentru anul de gestiune financiară 2022 DOAR raportul anual, până la data de 31 martie 2023. Subliniem că raportul anual conține și informațiile privind veniturile și cheltuielile operate pe parcursul semestrului al doilea al anului 2022 și urmează a fi depus atât în format electronic prin SSI ”Control Financiar” cât și în format fizic, pe suport de hârtie. Depunerea raportului pentru anul de gestiune financiară 2022 poate fi deja efectuată prin intermediul SSI ”Control Financiar”.”, subliniază CEC.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata