Termoelectrica confirmă că blocul renovat recent în urma unei achiziții publice, s-a defectat la scurt timp după „reparația capitală”

Generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Acest fapt a fost confirmat de Termoelectrica S.A. care informează printr-un comunicat de presă că la data de 10 noiembrie curent, a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere.

Astfel, la data de 11.11.2022, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului:

  • protecția diferențială transversală,
  • protecția diferențială longitudinală,
  • protecția  de punere la pământ.

Potrivit instituției, personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3, iar după oprire, conform instrucțiunilor tehnologice, au fost efectuate următoarele operațiuni:

1. Cheile pentru oprire sunt confirmate;

2. Verificare acțiunea AAR;

3. S-a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3;

4. A fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2;

5. După oprirea pompei de ulei a fost chemat personalul secției chimice (laboratorul expres) pentru verificare la scurgere a H2 din corpul generatorului. La verificare a fost detectată o concentrație mare de hidrogen din orificiul de aerisire al răcitorului de gaz nr. 2 al generatorului și a fost secționată conducta de aerisire a răcitorului.

6. A fost măsurată rezistența de izolație: statorului generatorului – 50 kOhm și a rotorului – 500 kOhm.

Ca urmare, comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Totodată, instituția precizează că la moment, în conformitate cu cerințele tehnice se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3.

Amintim că, lucrările de reparație capitală au fost efectuate anterior de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Conform contractului semnat de Horus SRL si Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani. Pe 25 octombrie curent, reprezentantul lui Horus, Mihai Godea, a confirmat finalizarea lucrărilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata