Țîcu depune o sesizare la Curtea Constituțională, prin care cere ca instituirea stării de urgență să fie declarată neconstituțională

Deputatul Octavian Țîcu îi cere Curții Constituționale să declare neconstituțională instituirea stării de urgență în Republica Moldova. El a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că instituirea stării de urgență ar fi ilegală și neconstituțională, deoarece la adoptarea deciziei au existat încălcări de procedură.

În primul rând, potrivit acestuia, un guvern interimar nu ar avea dreptul să propună instituirea stării de urgență. În al doilea rând, proiectul hotărârii a fost semnat de trei deputați, deși potrivit legislației, inițiativa ar trebui să vină din partea Guvernului sau a Președinției. În plus, potrivit deputatului, deciziile luate în urma declarării stării de urgență nu confirmă necesitatea acesteia măsuri.

Octavian Țîcu, deputat

„Atunci când un prim-ministru interimar, așa cum am văzut, îndeamnă cetățenii să caute orice modalitate pentru a se vaccina, dar orice modalitate pentru a se vaccina, este clar că această stare de urgență a falimentat și nu-și avea rostul, decât dintr-un raționament al jocului politic, de care vreau să mă abstractizez. Nu gândesc și nu judec în termenii alegerilor parlamentare, dizolvării Parlamentului. Judec strict după încălcările care s-au întâmplat prin adoptarea acestei hotărâri a Parlamentului de instituire a stării de urgență”.

Amintim că Parlamentul a declarat stare de urgență până la 30 mai, decizie criticată de opoziție, care o consideră politică. Mai mulți experți au comentat că hotărârea votată de deputații PSRM și ai Partidului Șor are drept scop amânarea alegerilor anticipate, deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata