Ţigările ucrainene etichetate fals au devenit numărul 2 pe piaţa europeană a produselor ilegale

Ucraina este a doua ţară din Europa după Franţa în ceea ce priveşte consumul ilicit de ţigări, potrivit raportului KPMG, citat de Digi24.ro.

„Comunitatea împotriva comerţului ilicit cu tutun din Europa vorbeşte despre ţigări etichetate, în mod înşelător, „For Duty Free Sale”, sugerând că aceste ţigări ilicite provin din canale duty-free, deşi ele sunt pur şi simplu ilicite; această etichetare înşelătoare de „duty free” nu are alt scop decât să inducă în eroare consumatorii care cred că cumpără ţigări mai ieftine de la un magazin fără taxe, a declarat Nicolas Otte, Global Head ITP Operations, Philip Morris International.

Acesta spune că ţigările, care sunt produse în principal pentru magazinele duty free din Ucraina, ocupă, în general, locul doi în cota de piaţă ilegală a ţărilor UE.

Otte a menţionat că, în 2022, volumul de ţigări albe ilicite din Ucraina a rămas la un nivel ridicat.

„Şi aceasta este vestea proastă pentru că întreaga lume susţine Ucraina. Şi, în schimb, unii contrabandişti de ţigări profită de situaţia dificilă din Ucraina pentru a frauda guvernul ucrainean de venituri şi chiar vizează UE cu contrabanda lor”, precizează expertul.

Potrivit cercetării KPMG, ponderea pieţei ucrainene a ţigărilor ilicite în 2022 a fost de 19,9%. Şi în fiecare an situaţia se înrăutăţeşte. Spre comparaţie: în 2018, această cifră a fost de 4,7%, în 2019 – 6,9%, în 2020 – 9,9%, iar în 2021 – 17,2%.


Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata