Toți candidații propuși de PAS la funcția de membri ai Comisiei Electorale Centrale au fost votați de Parlament

Zece persoane vor fi propuse plenului Parlamentului, pentru a fi desemnate în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru un proiect de hotărâre în acest sens.

Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de Președintele țării.

Proiectul de hotărâre prevede că partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Așadar, Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus cinci candidați. De asemenea, trei membri au fost propuși de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” a propus un candidat pentru funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale.

Membrii susținuți de Parlament sunt: Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru, Alexandru Berlinschi. În urma intervievării candidaților, câțiva membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități au exprimat unele rezerve față de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a doi dintre candidați, Vitalie Miron și Vasile Postolache, ambii înaintați de BCS.

Potrivit legislației, membrii Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie.

Totodată, Maia Sandu, l-a desemnat în calitate de membru CEC pe Pavel Postică.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata