Tranzitul de cereale – o provocare pentru exportatori

Mai multe camioane încărcate cu cereale, oleaginoase, fertilizanți sau combustibil staționează în punctele de trecere a frontierei din sudul Republica Moldova, lângă localitatea Giurgiulești, scrie EuropaLibera.

Alexander Palamarciuk, camionagiu din Odessa

„Sunt cozi mari, deși noi doar tranzităm R. Moldova. Nu ne oprim aici, nu ne descărcăm, mergem în Europa, România, în Bulgaria. Nu înțeleg de ce sunt mari impedimente, cozi lungi. Stau de trei zile, dar trebuie să traversez granița cu România și să merg mai departe. Dacă ar fi să calculăm cursa din momentul trecerii frontierei ucrainene, păi sunt opt-nouă zile doar pentru traversarea frontierelor.”

Locuitorii sunt nemulțumiți de cum decurg lucrurile în localitatea lor. În același timp, nu pot avea parte de odihnă, mașinile de mare tonaj fac zgomot și le distrug casele.

Nicolae, locuitor al satului Giurgiulești, raionul Cahul

„Chiar aici locuiesc, nu departe. În fiecare seară, și zgomot și case crăpate. E dezastru, mare dezastru. Traficul se îngreunează pentru șoferi. E greu tare.”

Pentru a ajunge pe piețele europene, exportatorii ucraineni aleg să-și livreze mărfurile prin Portul Internațional Liber Giurgiulești sau prin vama Giurgiulești-Galați.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata