Tratatul privind garanțiile de securitate este un format posibil pentru încheierea războiului

Una dintre condițiile fundamentale pentru semnarea viitorului acord este că nimic și nimeni nu va nega aderarea Ucrainei la UE.

Implementarea acestui acord se va desfășura după cum urmează: un referendum, în care cetățenii își vor exprima opinia, iar ulterior, ratificarea de către parlamentele țărilor garante și parlamentul Ucrainei. Trebuie să obținem sprijinul societății pentru ca acest acord să se consolideze pentru noi.

Semnările, ca și referendumul, trebuie să se desfășoare în deplină pace. Rusia va trebui să înceteze focul.

Tratatul privind garanțiile de securitate este o oportunitate de a restabili integritatea teritorială și securitatea Ucrainei prin mijloace diplomatice.

Cerința cheie sunt garanțiile clare obligatorii din punct de vedere juridic ale securității Ucrainei, care în conținutul și forma lor ar trebui să fie similare cu articolul 5 din NATO. Adică, dacă Ucraina face obiectul oricărei agresiuni/atac/operație militară, avem dreptul să cerem consultări imediate în termen de 3 zile. Iar dacă aceste consultări nu duc la o soluție diplomatică, la probleme, atunci țările garante ar trebui să ne ofere asistență militară, arme și închiderea cerului asupra Ucrainei.

„Dacă aceste articole sunt garantate, nu vom desfășura baze militare străine, contingente militare străine pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe militaro-politice. Desfășurarea începuturilor militare pe teritoriul Ucrainei va avea loc la primirea consimțământului țărilor garante. Crimeea este specificată în contract ca clauză separată. Ne propunem să stabilim poziția Rusiei și Ucrainei în ea. Conduce negocieri bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului timp de 15 ani. În acest timp, țările noastre nu vor folosi forțele armate pentru a rezolva aceste probleme”.

Problemele legate de Lugansk și Donețk din acord sunt, de asemenea, făcute pe o clauză separată și ar trebui discutate de președinți. Consultarile cu tarile garante au inceput deja. În termen de două săptămâni, negocierile pot fi multilaterale cu participarea acestor state.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata