Ucraina: Decretele prin care Rusia recunoaște independența Donețk și Lugansk sunt identice cu cele privind Abhazia și Osetia de Sud

Decretele prin care Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei sunt identice cu cele prin care a recunoscut și alte state fictive similare, precum Osetia de Sud și Abhazia, în 2008, spune ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kislița, în reuniunea Consiliului de Securitate care a avut loc în noaptea de luni spre marți, conform presei locale ucrainene, citată de Agerpres.

Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete, pentru a demonstra că documentele sunt identice.

„Kremlinul copiază literalmente decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine”, a declarat Kisliţa.

Între 8 şi 12 august 2008 între Rusia şi Georgia a avut loc un conflict armat. Trupele ruse, împreună cu miliţiile proruse din Osetia de Sud au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia, ocupând temporar o serie de regiuni georgiene adiacente zonei de conflict. Mai târziu, Rusia a recunoscut „independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei.

În 2014, imediat după ocuparea Crimeei, Rusia a instrumentat un conflict armat în estul Ucrainei între forţele Kievului şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova. Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari şi resurse financiare miliţiilor din Doneţk şi Lugansk, dar a şi trimis trupe regulate, deşi a negat constant acest lucru, în ciuda dovezilor demonstrate de Kiev.

În 21 februarie, Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea „independenţei” teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Lugansk şi Doneţk şi a semnat două decrete în acest sens în prezenţa liderilor celor două autoproclamate „republici populare” – Leonid Pasecinik, respectiv Denis Puşilin. Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pe „teritoriile Ucrainei ocupate temporar” (ORDLO) pentru a asigura „menţinerea păcii”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata