ULTIMA ORĂ/ Ministerul Justiției anunță pregătirea cadrului legal pentru deoligarhizarea statului

Ministerul Justiției a organizat o întrunire a Grupului de lucru pentru deoligarhizare, format din reprezentanții instituțiilor de drept și ai societății civile din Republica Moldova. În cadrul ședinței, au fost prezentate propuneri cu privire la cadrul de reglementare pentru deoligarhizare cu scopul implementării Planului de acțiuni aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în alocuțiunea sa, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a reiterat măsurile propuse de Comisia Europeană în scopul deoligarhizării statului și a subliniat importanța eliminării influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice.
„Deoligarhizarea statului reprezintă un angajament al guvernării față de cetățenii Republicii Moldova, în contextul aderării ca stat candidat la Uniunea Europeană”, a afirmat Sergiu Litvinenco.
În cadrul întrunirii au fost discutate potențialele criterii și procedura pentru atribuirea statului de oligarh, limitările și interdicțiile care rezultă din acest statut, modificările în legislație necesare pentru implementarea limitărilor și interdicțiilor, dar și modificările la procesele existente în mai multe domenii pentru a preveni influența excesivă a persoanelor care își promovează interesele lor private.
De asemenea, instituția anunță că membrii Grupului de lucru urmează să efectueze o analiză amplă a Conceptului proiectului de lege privind limitarea influenței excesive a persoanelor cu o poziție economică și politică semnificativă în viața publică (oligarhi) și să formuleze opinii și comentarii în conformitate cu atribuțiile și competențele instituționale.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata