ULTIMA ORĂ/ Moldovagaz cere ANRE majorarea tarifului la gazele naturale cu 31,5%. Cât ar urma să achite consumatorii pentru un metru cub

Tariful la gazele naturale ar putea crește până la aproximativ 30 de lei pentru un m3. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, la data de 16 septembrie curent, S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, în contextul obligației de serviciu public.

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Astfel, conform calculului prezentat, S.A. „Moldovagaz” solicită prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă de 27 665 lei/1000 m3, cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al S.A.”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a ținut să asigure că solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, iar „o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata