Compania Moldovagaz anunță printr-un comunicat de presă că, conform prevederilor Metodologiei nr.355/2021, în cazul existenței unor factori obiectivi, care generează necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat a furnizorului de gaze naturale cu mai mult de 1%, de către furnizor sau de către Agenție poate fi inițiată procedura de ajustare a prețurilor în vigoare.
Astfel, Moldovagaz menționează că a examinat oportunitatea de a revizui prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și concluzionează.
„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare prețul mediu de procurare a gazelor naturale constituie 926,94 $/1000 m3, pe cînd prețul efectiv de achiziție pe tr. I 2023 a constituit 1 093,20 $/1000 m3, ceea ce a condus spre acumularea semnificativă a devierilor tarifare negative în valoarea de 669,4 mil.lei doar de la costul de achiziție a gazelor naturale. Totodată, trebuie de menționat că la finele anului 2022 devierile tarifare negative ale Furnizorului de gaze naturale au constituit mai mult de 2,5 mlrd. lei generate de la costul de procurare a gazelor naturale și de la activitatea de furnizare a gazelor naturale consumatorilor.
Anterior, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, tariful la gazele naturale ar putea scădea în următoarele săptămâni.
„Peste o săptămână, înainte de Paște, cred că vom prezenta la ANRE calculele noastre și împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, vom fi primii care vom solicita ajustarea / corectarea tarifului”, menționa Vadim Ceban.
Din întâi octombrie 2022, consumatorii casnici achită aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz natural, 6,5 lei din acest tarif fiind devierile financiare. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Din întâi aprilie 2023 însă compensațiile nu mai sunt oferite.