ULTIMA ORĂ/ Moldovagaz: Tarifele la gazele naturale rămân neschimbate

Compania Moldovagaz anunță printr-un comunicat de presă că, conform prevederilor Metodologiei nr.355/2021, în cazul existenței unor factori obiectivi, care generează necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat a furnizorului de gaze naturale cu mai mult de 1%, de către furnizor sau de către Agenție poate fi inițiată procedura de ajustare a prețurilor în vigoare.

Astfel, Moldovagaz menționează că a examinat oportunitatea de a revizui prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și concluzionează.

„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare prețul mediu de procurare a gazelor naturale constituie 926,94 $/1000 m3, pe cînd prețul efectiv de achiziție pe tr. I 2023 a constituit 1 093,20 $/1000 m3, ceea ce a condus spre acumularea semnificativă a devierilor tarifare negative în valoarea de 669,4 mil.lei doar de la costul de achiziție a gazelor naturale. Totodată, trebuie de menționat că la finele anului 2022 devierile tarifare negative ale Furnizorului de gaze naturale au constituit mai mult de 2,5 mlrd. lei generate de la costul de procurare a gazelor naturale și de la activitatea de furnizare a gazelor naturale consumatorilor.

Astfel, în pofida faptului că, o parte din devierile tarifare negative acumulate de către SA Moldovagaz au fost recuperate datorită includerii în structura prețurilor reglementate în vigoare din 01.10.2022 a devierilor tarifare generate pentru perioada precedentă de reglementare, există încă o mare parte a devierilor ce urmează a fi recuperate ulterior. Totodată, trebuie de menționat că pentru determinarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale e necesar de a stabili următoarele componente esențiale: prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale, care nu poate fi determinat actualmente din cauza volatilității cotațiilor bursiere pe platforma TTF, care zilnic derivă semnificativ, precum și costul serviciilor de distribuție și transport gaze naturale pe anul 2023.
Actualmente Operatorii sistemelor de distribuție gaze naturale conlucrează activ cu Agenția, întru determinarea și stabilirea bazei de calcul a mijloacelor fixe şi imobilizărilor necorporale pentru aplicarea ulterioară în tarifele diferențiate reglementate pentru serviciul de distribuție gaze naturale, care conform prevederilor Metodologiei nr. 434/2020 trebuie să fie determinate și aprobate de Agenție în funcție de nivelul presiunii în rețelele de distribuție, pe fiecare operator separat (36 tarife diferențiate). De notificat că, tarifele de distribuție în vigoare nu au fost revizuite din anul 2018, ceea ce a generat acumularea semnificativă a devierilor tarifare negative în perioadele precedente de reglementare de la activitatea de distribuție a gazelor naturale, care conform prevederilor Metodologiei nr.434/2020 trebuie să fie incluse în prețurile reglementate pentru serviciul de distribuție gaze naturale, întru recuperarea integrală a acestora. În același timp, întru respectarea Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, urmează să fie revizuită și modificată Metodologia nr. 535/2019, ceea ce va conduce la revizuirea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.
Reieșind din cele expuse, SA Moldovagaz, după stabilirea tuturor componentelor enunțate, va avea oportunitatea de a examina și în cazul existenței unor factori obiectivi, care generează necesitatea revizuirii venitului reglementat a furnizorului de gaze naturale, va înainta spre examinare Agenției proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale”, se mai menționează în comunicat companiei.

 

Anterior, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, tariful la gazele naturale ar putea scădea în următoarele săptămâni.

„Peste o săptămână, înainte de Paște, cred că vom prezenta la ANRE calculele noastre și împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, vom fi primii care vom solicita ajustarea / corectarea tarifului”, menționa Vadim Ceban.

Din întâi octombrie 2022, consumatorii casnici achită aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz natural, 6,5 lei din acest tarif fiind devierile financiare. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Din întâi aprilie 2023 însă compensațiile nu mai sunt oferite.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata