ULTIMA ORĂ/ Municipiul Chișinău poate rămâne astăzi fără apă. Ceban: Pe timp de iarnă, va fi o catastrofă

Locuitorii municipiului Chișinău pot rămâne începând cu ziua de astăzi și fără apă. Anunțul în acest sens a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban, care a ținut să precizeze că întreprindere Apă-Canal Chișinău nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale.

„Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Nu arătați cu degetul la Primărie după ce ați scumpit totul. Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Potrivit lui, în municipiul Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene.
„Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, a adăugat Ceban.
Totodată, acesta nu exclude că se vrea o nouă schemă din partea statului ca și în cazul Termocom.

„Iată de ce, îndemn CMC să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat”, a conchis Ion Ceban.
Anterior, S.A. Apă-Canal Chișinău a fost preavizată de către compania „Premier Energy Distribution” S.A. că la data de 21 noiembrie curent, datoria acumulată pentru consumul de energie electrică la locurile de consum aflate în gestiunea furnizorului de apă constituie suma de 5.608.368,81 lei.

 

În acest context, distribuitorul de energie a avertizat S.A. Apă-Canal Chișinău că neachitarea datoriei până la data de 24 noiembrie curent, ar putea duce la deconectarea instalației, ceea ce ar putea provoca o adevărată catastrofă în capitală, or în cazul deconectarii energiei electrice nu vor putea fi activate pompele.

Compania „Premier Energy Distribution” S.A. mai menționează în preaviz că în cazul neachitării de către S.A. Apă-Canal Chișinău a datoriei acumulate, furnizorul de energie își rezervă dreptul de a se adresa instanțelor de judecată pentru încasarea forțată a datoriei, prejudiciilor și cheltuielilor de judecată.

Precizăm că la moment, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.

La începutul lunii curente, ANRE a refuzat să dea curs solicitării Regiei Apă-Canal Chișinău privind majorarea tarifelor la apă până la 23,65 lei/m3.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata