Un an de la alegerile parlamentare. Ce (nu) s-a schimbat?

La un an de la alegerile parlamentare din iulie, 2021, electoratului PAS nu-i rămâne decât să spună „ghinion”. Nu este deloc clar dacă la fel ar spune și președintele Maia Sandu sau, de ce nu, chiar cei din PAS. În seara zilei de 11 iulie, Moldova, după o perioadă îndelungată, avea să cunoască o majoritate care se declara „pro-europeană” și care obținuse o victorie clară în fața celor din PSRM și PCRM, loviți și ei de un președinte care-și pierduse popularitatea și credibilitatea.

Alegerile parlamentare din 11 iulie au adus pe scena politică PAS, cu peste 52% din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu 27%, și Partidul Șor, cu 5,7%. Pentru cei din PAS, dar și pentru o bună parte din moldoveni, victoria era una clară și, bineînțeles, una plină de speranță.

A urmat rapid numirea unui guvern și inițierea, poate cu o denumire exagerată, a vremurilor bune. În toamnă, Parlamentul și-a început activitatea. Cu o majoritate confortabilă, cei din PAS au trecut la modificarea unor legi care, potrivit lor, prejudiciaseră statul până atunci. Printre ele, și legea cu privire la produsele petroliere, care a provocat însă un mare haos pe piața carburanților, cu cetățeni nemulțumiți și comercianți care câștigă tot mai mult.

Iarna se apropia cu pași rapizi, iar problema gazelor așa și nu era încă rezolvată. Cei din PAS, în frunte cu Andrei Spânu, au mers la Gazprom, unde, cel puțin la început, spuneau că au obținut un contract avantajos. Efectele care l-au precedat însă le știm cu toții. După ce lucrurile s-au așezat, cei la guvernare au început să înlocuiască, rând pe rând, într-o manieră destul de stranie, funcționari de prin diferite instituții ale statului. Motivul, spuneau ei, era: fie sunt corupți, fie sunt ai lui Plahotniuc. A fost și cazul de suspendare și arestare a lui Alexandr Stoianoglo, a cărui „executare publică” a ajuns până la CEDO și așteaptă o rezolvare.

Iarna a fost destul de complicată, cu prețuri în continuă creștere și decizii tot mai multe lipsite de transparență. Războiul declanșat de Rusia a provocat un haos și mai mare. Prețurile au explodat, deciziile erau luate rapid și puțin comunicate publicului. Se terminaseră compensațiile, carburanții și gazul au crescut tot mai mult, iar nemulțumirile în societate au început să devină tot mai vizibile. În pofida unei „crize a pașapoartelor”, pe care puțină lume a înțeles-o, moldovenii pleacă sau se gândesc tot mai mult să plece peste hotare.

Lupta pentru putere din interiorul PAS, chiar dacă nu se vede atât de mult, nu a făcut decât să agraveze lucrurile. Miniștrii comunică tot mai puțin întrei, iar președintele Maia Sandu pare că este interesată mai mult de imaginea și stabilitatea ei, decât de comunicarea cu celelalte instituții ale statului.

Ca urmare, ceea ce tot mai clar, electoratul își poate pierde încrederea în alegeri, din moment ce ulterior acestora se pot face înțelegeri care nu au legătură cu rezultatul votului. Riscul ar putea fi scăderea și mai drastică a prezenței la urne. Un lucru este însă destul de cert – nu prea mai sunt alternative.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata