Un grup de deputați au mers în vizită inopinată la Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din municipiul Chişinău

În calitate de organ de lucru al Parlamentului, Comisia drepturile omului și relații interetnice, în contextul realizării funcției de control parlamentar stabilit în Planul de acțiuni pentru anul 2022, a întreprins o vizită inopinată la Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din municipiul Chişinău.

Totodată, vizita inopinată este efectuată și în contextul marcării anuale la data de 1 octombrie a Zilei persoanelor în etate, zi în care este promovată creșterea nivelului de conștientizare și empatie cu privire la calitatea vieții vârstnicilor, precum și respectarea drepturilor acestora.

Ziua persoanelor în etate a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106.

Declarația Universală a Drepturilor Omului garantează fiecărei persoane un set de drepturi. Respectiv, persoanelor în etate trebuie să le fie asigurate servicii speciale în volum suficient, luând în considerație specificul necesităților și al vârstei. La fel, este necesar să le fie asigurată posibilitatea de a participa la viața societății, accesul la justiție, precum și alte drepturi.

Comisia exprimă ferma convingere că apărarea drepturilor persoanelor în etate contribuie la asigurarea unei vieți sigure și demne a oamenilor în vârstă.

Astfel, Comisia va efectua controale privind executarea legilor și determinarea eficienței acțiunii acestora de către organele și persoanele competente, inclusiv prin efectuarea vizitelor inopinate la centrele de plasament din țară.

În urma controlului parlamentar efectuat, comisia va prezenta recomandări Guvernului și/sau altor autorități publice.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata