Un locuitor al orașului Tiraspol, condamnat la 3 ani de închisoare pentru arborarea drapelului ucrainean pe balconul său

Victor Pleșcanov, locuitorul orașului Tiraspol ce a arborat drapelul ucrainean în luna martie, a fost condamnat pe 26 septembrie la 3 ani și două luni de privatiune de libertate. Sentința ilegală a fost pronunțată de așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, scrie portalul Zona de Securitate.

Potrivit sursei, ședința de judecată ar fi fost una închisă, iar pedeapsă ce urmează s-o execute Victor e în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. În prezent, Victor este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.

Asociația Promo-LEX, susține că, în ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete.

În acest context, Asociația Promo-LEX SOLICITĂ REPETAT implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situația libertății de exprimare în regiunea transnistreană. „De asemenea, solicităm eforturi prompte pentru eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov, și aplicarea măsurilor de protecție în privința familiei acestuia.”

Drapelul afișat de Victor la balconul său din orașul Tiraspol în susținerea poporului ucrainean. Sursa: zonadesecuritate.md

 

Întreaga cronologie a persecutării lui Victor Pleșcanov o găsiți aici.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata