Un ministru PAS cere scoaterea Partidului ȘOR în afara legii: „Am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a dezvăluit pe o rețea de socializare că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Politic ȘOR. Potrivit lui, sesizarea va fi expediată la Guvern, pentru a fi examinată la ședința de miercuri a cabinetului de miniștri.

„Consider că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor. În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.”, a relatat Litvinenco.

Litvinenco se arată convins că prin toată activitatea sa de până acum, Partidul ȘOR ar fi acționat împotriva principiilor statului de drept.

„Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni.

De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării.”, a adăugat ministrul Justiției.

În aceeași ordine de idei, Litvinenco spune că la formularea sesizării care va fi depusă la Curtea Constituțională, s-ar fi luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția.

„Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității.”, a conchis ministrul PAS.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata