Un ofițer CNA a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari. Cât va sta după gratii

Ofițerul CNA care pretins, în 2016, suma de 100 000 de euro pentru a-l scpa basma curată pe fostul Președinte al Federației de Baschet Octavian Vucol, și-a aflat sentința. Acesta a fost condamnat luni, 19 decembrie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, cu confiscarea specială a sumei de 100 000 euro primite de la Vucol.

Potrivit PA, în februarie 2016, ofițerul CNA a pretins suma de 100 000 euro, echivalentul a 2 206 730 de lei, pentru a influența o urmărire penală în gestiunea CNA și Procuraturii Anticorupție, și a adopta unele decizii favorabile în interesul Președintelui Federației de Baschet, în special de a nu fi reținut/arestat, pentru a nu-i fi sechestrate bunurile și pentru clasarea cauzei penale.

Astfel, persoana vizată în dosar, Octavian Vucol, s-a întâlnit cu ofițerul CNA la data de 24 februarie 2016 și a transmis suma pretinsă de 100 000 de euro sub formă de bancnote nominale a câte 500 euro.

După ce a transmis suma de bani, Președintele Federației de Baschet a fost reținut și menținut în arest preventiv după efectuarea perchezițiilor la domiciliu, oficiu, și în mașină. Ulterior cauza penală în privința persoanei a fost trimisă în judecată.

Procuratura Anticorupție a pornit cauza penală la 3 iunie 2016, în aceeași zi în care a fost depus denunțul de către persoana care a oferit mita. Tot la 3 iunie 2016, ofițerul CNA a fost reținut și recunoscut în calitate de bănuit.

Măsura preventivă de arest preventiv a fost aplicată și prelungită până la 19 august 2016, atunci când Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a aplicat liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 30 de zile.

Ofițerul CNA a fost suspendat din funcție. Urmărirea penală a durat trei luni, și Procuratura Anticorupție a trimis cazul in judecată în septembrie 2016. Judecata a durat mai mult de 6 ani.

În cadrul ședinței de judecată învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția. Acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare pe un termen de 5 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică pe un termen de 5 ani și confiscarea specială prin încasarea în contul statului a sumei de 100 000 de euro.

Prin sentință din 19 decembrie 2022 instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (3) lit. a) (trafic de influență în proporții deosebit de mari) din Codul penal și i s-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 6 luni, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, s-a aplicat confiscarea specială, prin încasarea din contul inculpatului în beneficiul statului a sumei de 100 000 euro, exprimați în lei moldovenești conform cursului oficial al BNM.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Aceasta va fi contestată de către acuzatorul de stat pe motiv că nu a fost aplicată pedeapsa complimentară sub formă de privarea dreptului de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata