Uniunea Europeană va da Ucrainei mai mulți bani pentru arme

Kievul va primi mai mulți bani. De data aceasta pentru a cumpăra arme împotriva Moscovei. Pe baza faptului că ostilitățile vor continua, miniștrii de externe ai UE au convenit, la o întâlnire de la Bruxelles, să aloce Ucrainei încă 500 de milioane de euro din Fondul european de pace pentru a respinge agresiunea. Ei au discutat, de asemenea, o propunere de embargo asupra importurilor de aur din Rusia. Noile restricții sunt concepute pentru a completa cele șase pachete de sancțiuni deja aprobate. Nu sunt prevăzute restricții suplimentare privind furnizarea de alimente sau energie între părți.

Unii diplomați admit că țările membre s-au săturat să vină cu noi sancțiuni. Dar Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe consideră o astfel de oboseală inacceptabilă.

(Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE)

„Sunt sigur că Putin mizează pe oboseala democraților. Nu, societățile europene nu își pot permite să fie obosite. Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să-și apere deciziile. Odată ce a fost luată o decizie cu privire la măsurile restrictive împotriva economiei ruse, acestea trebuie respectate”.

Pe măsură ce criza energetică continuă, prețurile cresc vertiginos, nivelul de trai european scade, unele guverne devin din ce în ce mai puțin dispuse să angajeze fonduri pentru a-i ajuta pe ucraineni. Dar într-un interviu acordat Euronews, șefa Delegației UE în Ucraina a explicat că are nevoie de bani mai mult ca niciodată, întrucât războiul îi subminează economia.

Din această sumă, primul miliard ar trebui să fie transferat Ucrainei în iulie. Dar încă nu există un acord cu privire la plata restului de bani. Între timp, suma alocată din Fondul European de Pace pentru arme pentru Ucraina va crește la 2,5 miliarde de euro.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata