Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”: Prețul furnizării de gaze naturale pentru consumatorii finali nu poate fi redus

Președintele Consiliului de Administrației al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat într-o postare pe canalul său de Telegram de ce în prezent, chiar și în contextul modificării formulei costurilor contractuale, prețul furnizării de gaze naturale pentru consumatorii finali nu poate fi redus.

Potrivit lui, tariful nou adoptat permite nu numai compensarea costurilor întreprinderii, ci și acumularea de noi abateri, ceea ce ar putea duce în mod inevitabil chiar și la o nouă creștere a prețurilor pentru consumatori.

„1. În calculele sale, autoritatea de reglementare a pornit de la un tarif mediu anual de 926,94 USD per mia de metri cubi de gaze naturale, care este cu 146,8 USD mai puțin decât prețul de achiziție estimat în octombrie (1.073,73 USD per mia de metri cubi). În noiembrie, această diferență va fi de 96,8 USD, în timp ce prețul prognozat este de 1.023,7 USD per mia de metri cubi. Ca urmare, există următorul motiv:

2. În baza prevederilor Metodologiei de calcul, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, ANRE a inclus abaterile tarifare acumulate de S.A. „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie în sumă de 1.817,5 milioane lei în tariful valabil de la 1 octombrie”, a scris Vadim Ceban.

Amintim că, de 01 octombrie curent, în Republica Moldova au intrat în vigoare noile tarife la gaz. Astfel, consumatorii casnici vor achita 29,27 lei pentru un metru cub de gaz.

Acum o lună, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale, fără TVA:

– de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24 716 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24 914 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25175/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25493/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune (consumatorii casnici) – 27 103 lei/1000 m3.

Zilele trecute, Moldovagaz a primit de la gigantul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata