Valeriu Ostalep: Gazprom nu va sista livrările. Andrei Spînu ar dori însă să se întâmple acest lucru

Expertul în domeniul relațiilor internaționale și securității, Valeriu Ostalep, se arată convins că după data de 1 octombrie Gazprom nu va sista livrările de gaz către Republica Moldova, iar singurul interesat pentru ca să se întâmple totuși acest lucru ar fi viceprim-ministrul Andrei Spînu. Opinia dată a fost enunțată în cadrul emisiunii Morari.live difuzată în fiecare zi de joi la N4 începând cu ora 21:00.

„Eu văd doar o singură parte care isterizează pe acest subiect, iar guvernarea care ridică întrebarea într-o formă atât de isterică ar trebui să ne spună ce anume cunosc ei? Dacă de exemplu ei comunică cu cineva de la Gazprom și lor li s-a comunicat că la sigur va fi sistat gazul, să iasă și exact așa să ne spună. Dacă ei cu nimeni nu comunică, asta-i deja de ordinul psihologiei, că ei nu comunică, dar se tem.”, a punctat expertul.

Ostalep a mai menționat că Andrei Spînu artificial isterizează pe seama situației privind subiectul livrărilor de gaze după data de 1 octombrie.

„Eu cred că Spînu asta visează, rușii să oprească gazul. Motive sunt mai multe, politice, geopolitice, dar și personale și financiare.”, a adăugat Valeriu Ostalep.

Conform expertului, Gazprom nu are la moment nici un motiv pentru a sista livrarea gazului către Republica Moldova, iar dacă exista o astfel de dorință la Moscova, până acum, erau identificate mai multe modalități de a o realiza.

„Eu nu văd motivele pentru care Gazprom să oprească livrarea de gaz, indiferent de problemele pe care le face Moldovagaz și această guvernare. Ei au interesul comercial și acesta va fi respectat.”, a concis Valeriu Ostalep.

Fiind întrebați de moderatoarea emisiunii, Natalia Morari, ce cred despre posibila sistare de livrare a gazului după data de 1 octombrie, alți doi invitați, Andrei Damașcan, ex-director general “Moldovatransgaz”, precum și Octavian Calmîc, ex-director ANRE, ex-ministrul Economiei si Infrastructurii, au răspuns că nu cred într-un astfel de scenariu, iar după data menționată Republica Moldova va primi în continuare gazul rusesc.

Mai mult decât atât, Andrei Damașcan a adăugat și că Transnistria nu se pregătește de sistarea gazelor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata