Viața de la sat: „Nu are țăranul nevoie de bani pe degeaba, căci dacă iei banul, te influențează. Omul e slăvit prin muncă”

Dacă odinioară satele Moldovei erau pline de oameni muncitori, acum rar cine mai rămâne să trăiască la baștină.

„Viața la țară este despre casa părintească care nu se vinde. Am mers în țări străine, acolo este tare bine, dar nu pot. Eu, la 62 de ani, să fiu acolo, gândul mă duce la capra mea, la câinele meu. Nu pot eu să stau ca alții, peste graniță.”

Alexei Manole. consilier local, s. Vorniceni, r. Strășeni

Nea Alexei crește de toate pe lângă casă, dar cea mai mare bucurie îi aduc iepurii.

„Cresc iepuri acesta e excelent. În trei ani de zile nu a bolit niciodată această rasă, nu le dau nici injecții, le dau mâncare. Le-am învățat regimul și știu ce trebuie să le dau. De la lucru iau frunze și le aduc acasă, să aibă ce mânca. Este o rasă ce nu crește doar în kilograme iepurele.”

 În gospodăria lui, animale sunt crescute cu grijă, ca produsele să fie sănătoase pentru consum.

„Capra Liubița am numit-o, în cinstea mamei mele. Căprița este așa bravo, acum trebuie și să-mi fete. Eu mănânc totul numai de casă, de aceea și sunt sănătos.”

„O hrănesc cu de toate, îi dau curechi și frunze, iar cel mai bine mănâncă păstăile de la fasole. Nu îmi otrăvesc animalele cu injecții și vaccine și văd că nu mor.”

Unui om muncitor nu-i place să stea cu mâna întinsă – lui să-i dai ce merită.

„Nu are țăranul nevoie de bani pe degeaba, căci dacă iei banul, te influiențează. Omul e slăvit prin muncă.”

Un țăran adevărat, crescut în spiritul demnității, nu ar accepta vreodată compromisul.

„Eu nu pot să-mi ridic case ca bandiții aceștia de sus. Să fac totul frumos, iar toți copii lor să fie duși peste hotare, cu banii noștri.”

N-o fi preocupat prea tare omul de la pământ de politică, dar are și el părerea lui.  

„Ca să devii președinte tu trebuie să ai familie, să ai copii. Dacă tu în inimă ai dragoste față de copii vei avea și față de țară, dacă ai toate astea știi și cu lumea să te comporți. ”

Sursa: Agro TV

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata