La 10 ani după dezastrul de la Fukushima, Japonia a cheltuit 280 de miliarde de dolari pentru a reconstrui orașele. Mai greu este să-i convingă pe oameni să le populeze.
În ciuda efortului uriaș financiar și uman de reconstrucție după cutremurul și tsunamiul care au lovit pe 11 martie 2011, mulți dintre cei evacuați acum zece ani din nordul Japoniei refuză să se întoarcă, accentuând o problemă deja existentă: depopularea zonelor rurale ale țării.
Astăzi se împlinesc 10 ani din momentul în care un cutremur cu magnitudinea 9,0 a lovit în largul coastei de nord-est a Japoniei, declanșând un tsunami uriaș care a ucis 22.000 de persoane, a distrus 122.000 de case și a avariat centrala nucleară, generând emisii de radiații. În total, aproape jumătate de milion de locuitori din regiune și-au părăsit casele.
Cu excepția unor zone din Fukushima, care rămân încă sub interdicție, toate construcțiile esențiale în regiunea de coastă sunt mai mult sau mai puțin complete. Iar guvernul plănuiește să sprijine în continuare financiar eforturile de revigorare.