VIDEO/ 30 de ani de la izbucnirea Războiului de pe Nistru

Moldova își venerează astăzi eroii, cei care, în urmă cu 30 de ani, au luptat în cel mai sângeros conflict armat din istoria recentă a țării, cunoscut acum ca „Războiul de pe Nistru”.

Pe 2 martie, 1992, gardiştii şi cazacii înarmați cu automate au blocat podurile peste Nistru în direcţia localităţilor Vadul lui Vodă, Lunga şi barajul Hidrocentralei de la Dubăsari, limitând, totodată, trecerea pe podurile din orașele Bender, Râbniţa și spre orașul Camenca. S-au dus, timp de cinci luni, lupte propagandiste și foarte dure, bătălii în care sute de oameni și-au pierdut viața, zeci au fost grav răniți, iar ceilalți participanți la conflictul armat au rămas cu sechele pe viață.

 

Totodată, și pagubele materiale au fost destul de mari, mai ales pentru micuța noastră țară.

Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992 de către Moldova și Rusia. Totuși, conflictul dat nu s-a încheiat nici până astăzi, Transnistria fiind și-n continuare așa-zisul „Buton Roșu”, care poate declanșa în orice moment o altă confruntarea militară în zonă.

2022 a fost declarat Anul recunoştinţei faţă de veteranii acestui război, iar, în context, Dan Perciun, deputat PAS, a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă, care prevede alocarea unei plăți în valoare de 2500 de lei pentru cei aproximativ 20.700 de veterani ai conflictului armat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata