VIDEO//35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, atunci când două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare. Potrivit ONU, la trei decenii după dezastrul de la Cernobîl, consecinţele serioase pe termen lung ale acestuia persistă încă.

A fost împrăștiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritoriile Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse, iar aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii.

În procesul de decontaminare de la Cernobîl au luat parte cca 800 mii de oameni din mai multe țări, inclusiv 210 unități militare, cu un efectiv de 340 mii de militari, ingineri și tehnicieni și alți civili care au lucrat la dezactivarea și construirea sarcofagului din beton deasupra reactorului, fiind supuși pericolului direct al contaminării.

În Ucraina, de exemplu, numărul „lichidatorilor” constituie circa 120 mii de persoane, dintre care și circa 3.500 de cetățeni ai RSS Moldovenească. După cinci ani de la catastrofă, aproximativ 10 mii de „lichidatori” și-au pierdut viața.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata