A fost dat startul lucrărilor de reabilitare a șoselei Hîncești din Capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între strada Sihastrului și intrarea în orașul Ialoveni, cu o lungime de 3,4 kilometri. Lucrările, care urmează să fie realizate în câteva etape, vor cuprinde reprofilarea suprafeței de rulare și remedierea degradărilor, reabilitarea rugozității, restabilirea și etanșarea rosturilor de dilatație termică, dar și înlocuirea integrală a dalelor de beton degradate.
DOBRIAN IANA, jurnalist Național 4: „Deși este un drum principal de intrare în Capitală, din direcția de sud a țării, tronsonul de beton de pe șoseaua Hîncești nu a fost niciodată reabilitat capital. Motivul a fost complexitatea lucrărilor și lipsa experienței în reabilitarea unor astfel de drumuri.”
În urma unei expertize detaliate, specialiștii au concluzionat că drumul poate fi reabilitat, iar durata de exploatare poate fi extinsă pentru aproximativ 15 ani. Astfel, în premieră pentru țara noastră, vor fi utilizate tehnologii avansate de reparație a drumurilor din beton.
MIHAI BOSTAN, directorul companiei responsabile de reabilitarea a drumului: „Este o premieră pentru Republica Moldova reabilitarea suprafețelor rigide, ceea ce nu s-a mai făcut din perioada de când au fost construite aceste drumuri și nici în perioada independenței Republicii Moldova. Avem o clasă de beton, obținută aici ca urmare a expertizei de aproape doi ani de zile, de 40-50, ceea ce presupune că este mai înaltă decât ceea ce este specificat în normativele existente care presupun construcții de beton, astfel încât ne-a oferit un mare grad de încredere pentru a restabili aceste suprafețe și nu de a le schimba sau face altele, sau de a reconstrui această porțiune de drum.”
Lucrările de reabilitare a drumului vor fi organizate etapizat, pe segmente și benzi, astfel încât să fie afectată cât mai puțin circulația rutieră, a subliniat șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a Capitalei, Vitalie Mihalache.
VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a Capitalei: „Avem proceduri foarte clare stabilite de legislație, de normativele în vigoare. Există planuri de organizare a circulației rutiere, avizate atât de poliție, Direcția Generală Mobilitate Urbană, prezentate de către antreprenor, în funcție de zonele de șantier care vor intra în lucru pentru asigurarea lucrărilor contractate. De ce este complicat? Din simplu motiv, că avem și transport municipal – troleibuze, autobuze. Mai avem și zona deplasării transportului privat, și este și o cale de acces pe care circulă și transportul greu.
Potrivit primarului general al Capitalei, Ion Ceban, acest proiect este unul mult așteptat atât de locuitorii, cât și oaspeții municipiului Chișinău.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: „Pe o porțiune de 3,8 kilometri urmează să fie începută reabilitarea străzii. Este vorba despre șoseaua Hîncești. Un drum care nu fost reabilitat practic deloc, cu excepția unor intervenții curente. Noi vorbim despre un drum care a fost construit în 1981. În acest context, avem un contract până în toamna anului viitor. Știu că foarte multă lume și-a dorit acest lucru, cei care sunt în Chișinău, dar și cei care sunt în afara Chișinăului și muncesc, vizitează Capitala noastră.”
Conform contractului de execuție, lucrările urmează a fi realizate în termen de până la un an, iar valoarea proiectului este de 81,2 milioane de lei.