VIDEO/ Cum ar arăta sediul companiei „serioase” din Franța care ar urma să concesioneze spațiile comerciale de la Aeroport

Sediul companiei Largardere din Republica Moldova, cea care ar urma să concesioneze spațiile comerciale de la Aeroport, s-ar situa pe strada Eugen Coca din Chișinău, într-o clădire de model sovietic. Cel puțin asta reiese din imaginile publicate de blogger-ul Eugen Luchianiuc.

Condițiile de selectare a companiei care va gestiona spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău au fost înăsprite, însă acest lucru nu înseamnă că licitația este trucată. O spune deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit parlamentarului, guvernarea își dorește ca la Aeroport să vină un investitor serios, nu o companie fantomă, creată peste noapte.

Spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, care erau anterior gestionate de fugarul Ilan Șor, au fost scoase la licitație. Deputatul Radu Marian spune că un potențial investitor va trebui să corespundă unor standarde mai înalte și explică acest lucru prin dorința guvernării de a selecta o companie profesionistă, care are experiență de administrare.

(Radu Marian, deputat PAS)

„E nevoie de companii serioase în Aeroport, nu de genul celei din Habarovsk. Evident, cerințele au crescut. S-a dat un anunț de tender cu niște condiții mai complicate, ca să ai investitori serioși în Aeroport, nu companii-fantomă, afiliate unor grupări criminale. Trebuie să nu uităm că suntem într-un război hibrid, în care tot felul de grupări criminale care au afiliate multe companii și o groază de bani încearcă să încurce în țara asta. Inclusiv, să acapareze anumite obiective. Evident, pe licitații și pe alte chestii importante trebuie să crești standardele, dar asta nu înseamnă că ceva e necurat sau că e ascuns, sau că licitația e trucată”.

Radu Marian respinge scenariul trucării licitației și favorizării unei singure companii. Reacția are loc după ce anterior, președintele CUB, Igor Munteanu, la postul nostru de televiziune, a atras atenția asupra faptului că rigorile stabilite în Caietul de Sarcini favorizează deschis compania „Lagardere”.

 (Radu Marian, deputat PAS)

„S-au pus standarde mai înalte decât erau în trecut. Sau vrem să avem iar companii făcute peste noapte ca să participe la licitații? Evident, nu ne dorim asta. E vorba de Aeroportul Internațional Chișinău – obiectiv strategic, și ne dorim companii serioase care să activeze acolo”.

Recent, Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, a pus la îndoială corectitudinea organizării licitației de transmitere a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, procedură anunțată de către Agenția Proprietății Publice și Administrația AIC. Munteanu a criticat inclusiv acțiunile ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care a declarat la un post de televiziune că știe cine va câștiga licitația și că firma respectivă ar fi cea mai bună. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la postul nostru de televiziune.

 (Igor Munteanu, președintele CUB)

„Știu că, de exemplu, s-a menționat numele unei companii franceze, care are o subsidiară în București. Din câte înțeleg eu, caietul de sarcini a fost scris după profilul economic și financiar al acestei companii. Alți pretendenți la popularea acelor spații comerciale nu au existat aparent, ceea ce ridică întrebări”.

Munteanu a criticat faptul că, în opinia sa, autoritățile ar fi decis deja să concesioneze spațiile comerciale companiei franceze.

 (Igor Munteanu, președintele CUB)

„Nu este posibil ca un oficial al Guvernului să plece în Germania sau în Franța și să spună că ‘știu cineva va fi în Aeroport’, ‘eu știu că sunt buni’. Dar de ce ar trebui să te credem pe tine, Mr. X? De ce să revenim la precedentul care a fost creat în 2013, în care Avia Invest a intrat pe ușa din spate?”.

Ieri, reprezentanții Mișcării Alternativa Națională au depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție în privința eventualelor încălcări admise în procesul licitației pentru selectarea companiei care va prelua gestiunea spațiilor comerciale din Aeroport.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata