VIDEO/ Dosarul dezordinilor în masă: Grupul de bărbați reținuți pe 11 martie, riscă până la 7 ani de închisoare

Oamenii legii anunță despre finalizarea urmăririi penale în privința celor șapte bărbați reținuți în ziua de sâmbăta, 11 martie, în dosarul dezordinilor în masă. Potrivit datelor furnizate de ofițerii INI și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Potrivit organelor de drept, printre cei investigați se numără și organizatorul membrilor acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale.”

Erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei. Aceștia din urmă, deci, erau predispuși să comită infracțiuni și ilegalități. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente, în două sectoare ale capitalei. Dezordinile în masă cu privire la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor.

Învinuiții până în prezent sunt în custodia statului, urmare a demersurilor procurorilor PCCOCS, satisfăcute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Potrivit legii penale, participarea la dezordini în masă se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani. Investigațiile în dosarul de bază continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata